GIS
LABLAB bedriver GIS-verksamhet. Vi gör
avancerade geografiska analyser, likväl som kartografi med stor vikt på grafisk utformning och visuell kommunikation. Vår metodik följer forskningsprinciper av kvalitativa och kvantitativa datahantering, -inhämtning och -bearbetning.
Med ett DNA i tvärsektoriella och utforskande metoder utvecklar vi GIS till att vara ett verktyg som hjälper rumsliga processer framåt, oavsett skala. Nedan följer ett urval projekt där LABLAB utfört och lett arbetet med GIS.
Med ett DNA i tvärsektoriella och utforskande metoder utvecklar vi GIS till att vara ett verktyg som hjälper rumsliga processer framåt, oavsett skala. Nedan följer ett urval projekt där LABLAB utfört och lett arbetet med GIS.
Regional landskapskaraktärsanalys för Dalarna Län
Uppdragsgivare: Länsstyrelsen i Dalarna LänRelationen mellan den regionala energiomställningen och de kulturella och ekologiska värden som finns i landskapen går hand i hand för att möjliggöra en socialt och ekologiskt hållbar samhällsplanering. Detta innebär att samhällsplaneringen inte bara blir mer transdisciplinär utan kräver också ett pedagogiskt tänkande kring GIS-data som ger politiker, tjänstepersoner och medborgare en djupare insikt i hur olika rumsliga skalor (lokala, kommunala, regionala och nationella) förhåller sig till varandra.
Under januari 2023-mars 2024 deltog LABLAB i det konsortium som genomförde en Landskapskaraktärsanalys för Dalarna på uppdrag av Länsstyrelsen i Dalarna Län. Rapportens målsättning är att utgöra ett planeringsunderlag till stöd för mellankommunal och regional samhällsplanering för att nå en hållbar utbyggnad av vindkraften med fokus på de kumulativa landskapseffekterna.
LABLAB hade två ansvarsområden inom GIS. Dels för data-set och leverans av landskapskaraktärsområden och landskapstyper för Dalarna län i vektorformat till GIS-enheten på Länsstyrelsen Dalarna. Dels för utveckling av metod för kommunal och mellankommunal dialog där GIS-data gällande befintlig storskalig infrastruktur integrerades med kvalitativ och kvantitativ data från landskapskaraktärsanalysen, samt underlag från enkätundersökning (>1000 respondenter).
Genom integrationen genererade LABLAB nya kartunderlag som möjliggjorde en fördjupad förståelse för politiker och tjänstepersoner kring relationen mellan energiomställningens påverkan på och människors relation till landskapen. Metoden utvecklades för att kunna tillämpas på en kommunal skala, det vill säga med fokus på en djupare kartläggning kring hur människor upplever landskapen i sin kommun i relation till framtida storskalig infrastruktur.
Ungdomars mobilitet och hälsa
Uppdragsgivare: Ludvika kommun, Region DalarnaUngdomars rörelsemönster mellan hemmet, skolan och fritiden, hur och när de (kan) umgås med vänner, nödvändiga såväl som frivilliga, påverkar deras hälsa, utbildning och känsla av trygghet, gemenskap och en bra framtid. Ungdomars existentiella kontext utgör det sociala kapitalet för utveckling och kompetensförsörjning i såväl en enskild kommun som i hela regionen och spelar därför en betydande roll i utvecklingen av det framtida lokalsamhället och i hela Dalarna.
Projektet utvärderade och analyserade på vilket sätt den förändrade kollektivtrafiken påverkat unga genom enkät, GIS-data, intervjuer med förmöte/workshops med ungdomar i Ludvika och Orsa 2022, skapade samverkansforum mellan beslutsfattare och unga kring kollektivtrafik genom förmöten och gemensam workshop i maj 2022. Resultatet var en metod för att inkludera unga och därmed öka delaktigheten i samhällsplaneringen och den regionala planeringen, med kollektivtrafik/Trafikförsörjningsprogram som exempel.
Tidig dialog inför samråd
Uppdragsgivare: Cloudberry Wind AB
LABLAB genomförde en förstudie inför samråd för en eventuell etablering av en vindkraftpark i trakterna runt Gullspång, Mariestad och Götene under 2023-2024. Förstudien innefattade flertalet dialoger i form av workshops, intervjuer och enkäter. LABLAB genomförde dialogerna och tog fram underlag och kartor som hjälpmedel för medborgardialogerna. Utkomsten av dialogerna kom att bli underlag till ett antal kartor och diagram vars syfte var att visualisera opinion och intresse för landskapen kring Vänern. Detta exempel visar en bearbetning av enkätsvaren där respondenterna blivit tillfrågade att uppge platser som har betydelse för dem. Svaren omsattes sedan till diagram och karta.
Strukturbilder
Uppdragsgivare: Region DalarnaHur kan vi planera och samverka på kommunal, mellankommunal och regional nivå med hjälp av strukturbilder/rumsbilder för att på ett långsiktigt hållbart sätt tillvarata möjligheter och utveckla alla delar i Region Dalarna? Inom en av LABLAB ledd workshopsserie med syftet att träna i att se rumsliga samband över administrativa gränser tog LABLAB stöd i GIS. Med nedstamp i kommunerna Vansbro, Borlänge, Ludvika och Smedjebacken undersöktes vad som sker om man tittar inåt, eller utåt.
LABLAB
ROSENLUNDSGATAN 38
118 53 STOCKHOLM