︎
LAB
LAB
ZEITGEIST
1.︎︎Landskapen är platser för minnen, kultur och historia. Vår kontinuerliga interaktion med landskapen är en förutsättning för kultur, samtidigt som kulturen också blivit en förutsättning för de kulturlandskap vi återskapar genom personliga berättelser, gemensamma föreställningar och landskapsvård: ”en väv som kommer rullande fram ur det förflutna och fortsätter mot framtiden”.
Maja Hagerman, 2019. Trådarna i väven. På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige. Norstedts.
2 .︎︎“Our land is like a poem, in a patchwork landscape of other poems, written by hundreds of people, both those here now and the many hundreds that came before us, with each generation adding new layers of meaning and experience.”
James Rebanks, 2020. English Pastoral. An Inheritance. Allen Lane.aRebanks is a shepherd and farmer since six generations back farming in the Lake District, England.
3.︎︎Titeln tydliggör den pedagogiska utmaningen för hur vi än så länge inte riktigt förmår att förstå att det är vi som är klimatet. Saffran Foer frågar sig också vilken roll kulturen har för att överbrygga denna känslomässiga och kommunikativa utmaning.
Jonathan Safran Foer. 2019. Det är vi som är klimatet. Norstedts.
4.︎︎Osebol av Marit Kapla: Ett otroligt starkt vittnesbörd från utmaningarna och kraften i landsbygderna.I sitt efterord skriver hon om betydelsen av det rumsliga för vår identitet: ”Var börjar jag… var slutar jag? Och var börjar platsen omkring mig?”
Marit Kapla. 2019. Osebol. Teg Publishing.
5.︎︎En lika vass som vacker sorgesång över hur klimatförändringarna gör att vilda djur och skogar försvinner i allt högre takt. Med ”en sista påminnelse om att om du eller någon du känner önskar besöka någon av världens kvarvarande skogar, bör ni omedelbart sätta upp er på väntelistorna eftersom det blir mer och mer troligt att listorna inte kommer att hinna betas av inom skogarnas förväntade livslängd”. En påminnelse vi hoppas att vi aldrig kommer att behöva.
Charlotte McConaghy. 2021. Den sista migrationen. Lavender Lit.
6.︎︎Denna skrift uppmanar oss att se strukturer; ”den koloniala obalansen” mellan stad och land, vår historia om tolkningsföreträden, hur naturen betraktas som resurs med undantag bevaras som ”fosterländskt åskådningsmaterial”, delar av våra landsbygder har definierats som ”döda zoner”, och om den osynliga konsumtionen av naturresurser. Men också hur våra kommuner förväntas lösa utmaningar som är nationella eller t om globala. Finns det något sådant som ”spatial rättvisa”?
Po Tidholm. 2017. Läget i Landet. 89 tankar om periferier, politik och varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tror. Teg Publishing
.
©
LAB
LAB
WHAT WE DO
WHO WE ARE
GET IN TOUCH
NEWS
ALL WORKS
︎︎︎
WHO WE ARE
︎︎︎
ZEITGEIST
︎︎︎
NEWS
︎︎︎
GET IN TOUCH
︎︎︎
LABLAB
ROSENLUNDSGATAN 38
118 53 STOCKHOLM